Hogyan bánj a pénzzel?

TUDATOSAN!

Hogyan?

Nem az a lényeg, hogy mennyit keresel,
hanem az számít, hogyan bánsz a pénzzel!

Ha érted a pénzed,

akkor érted van a pénzed

és a jövőd neked dolgozik!

a jövőd neked dolgozik

Tudod, mi a legnagyobb probléma azzal, ha hiányos a pénzügyi tudásod és/vagy kevésbé vagy tudatos a pénzügyi döntéseidben? Az, hogy befolyásolhatóvá válsz! Vagyis NEM TE hozod a döntéseid, hanem mások döntenek helyetted, kihasználva azt, hogy nincsenek meg a szükséges pénzügyi ismereteid és a megfelelő pénzügyi tudatosságod a helyes pénzügyi döntéshez.

 

 

Így aztán teszed, amit mindenki más, mert az biztos jó. De az is lehet, hogy csak ugyanazt ismételgeted, amit mindenki más (miért nem lehet valamit elérni) és várod, hogy megmentsenek (a szüleid, a gyerekeid, a főnököd, az állam, bárki).

 

 

A pénzügyi tudatosság az egyik legfontosabb készség a mindennapokban, mégsem tanítják az iskolában. Pedig az, hogyan bánunk a pénzzel, alapjaiban határozza meg mindennapjainkat.

 

 

A pénz nem boldogít; de rengeteg dolog van, ami boldoggá tesz - és pénz kell hozzá!

A PÉNZÜGYI TUDATOSSÁG TANULHATÓ, A PÉNZÜGYI INTELLIGENCIA FEJLESZTHETŐ
pénzügyi tudatosság erősíti pénzügyi izmaid

A tudás és a tudatosság hiánya miatti megvezethetőség kihasználására tökéletes példával szolgálnak az utóbbi néhány év állami intézkedései: a "szuperállampapír" (MÁP+), a hitelmoratórium és a kamatstop, valamint a családtámogatások. Ha nem értetted pontosan, mit is jelentettek és mivel jártak, akkor könnyen csapdába kerülhettél.

 

 

Amikor 2019-ben bejött a szuperállampapír, több cikket is írtam arról a blogon (itt és itt), hogy csak ésszel a vásárláskor, mert akár elinflálhatják a beáramló pénzeket. A MÁP+ csak 3,55% inflációig érte meg, felette a Prémium Állampapírral jobban jártál. Pedig még a PMÁP kamatprémiumát is csökkentették, hogy kevésbé legyen vonzó az átlagember számára. De hiába, több ezer milliárdnyi vagyont öntöttek bele az állampolgáraink, akik közül még sokan ma is benne ülnek a tavalyi 30%-os infláció ellenére.

 

 

A hitelmoratórium idején is figyelmeztettünk mindenkit, hogy ez nem ingyen pénz! Aki tudja, fizesse tovább a hitelét, vagy legalább fektesse be, amit nem fizet be, hogy előtörleszteni tudjon. Mégis eluralkodott, hogy "de jó, nem kell fizetni!". Persze a felelőtleneket az állam megmentette a kamatstoppal, ahogy azokat is, akik megtartották a változó kamatozású hitelüket, de sokak nyögi sokkal tovább és magasabb törlesztővel majd a hitelüket, mint eredetileg tervezték.

 

 

Manapság pedig már kezdenek körvonalazódni a felelőtlenül felvett állami támogatások és hitelek következményei. A felbomlott házasságok, a hiteltrölesztők fizetésének nehézsége újabb hatalmas terhet ró majd az érintettekre. Már így is több feltételt enyhítettek, hogy ne legyen akkora baj a visszafizetés büntető tételeivel. De tényleg az a megoldás "ingyen pénznek" titulált összegekre, a felelőtlen döntésekre, hogy várod, hogy majd megmentenek az utolsó pillanatban?

 

 

Ezeken felül egy újabb pénzügyi probléma kúszott be az életünkbe, mégpedig a 30+ éve nem látott mértékű infláció miatti elértéktelenedés. Ha ugyanannyi pénzből többet kell kifizetned ugyanazért és ez gond, vagy döbbenten nézed, ahogy elolvadnak a megtakarításaid, akkor téged is érint. Megoldásként nyomják az arcodba az újabb és újabb állampapírokat.

 

 

De ugye tudod, hogy ezekkel csak kullogsz az egy számjegyűvé varázsolt infláció után? Ha az elmúlt évben tudatosan fektettél be, akkor viszont akár 30% feletti hozamot zsebelhettél be. Ha évek óta folyamatosan befektetsz, akkor pedig nem aggódtál. Bizonyos pénzügyi célokhoz teljesen jogos az állampapír vásárlása a portfóliódba. De ez, ami most történik, egyszerűen értelmetlen...

 

 

Ha érted, miről döntesz, akkor tudsz csak felelősen dönteni! Ebben pedig csakis a pénzügyi ismereteidre, a tudásodra és pénzügyi tudatosságodra támaszkodhatsz. A butítás nem a te érdekeidet szolgálja, hanem az államot kiszolgálóvá tenni akarókét! Ne hidd, hogy ezzel megmentenek! Ahogy azzal sem tesznek jót, hogy rengeteg adót fizetsz, de a szerencsejátékos nyeremény adómentes lesz 2024-től. És ez nem politikai hangulatkeltés részemről, hanem pénzügyi szakemberként alkotott vélemény. Egyszerűen elhomályosítják a látásodat és felelőtlenné nevelnek, mert tudatlanul, megmentendőként könnyebben vagy irányítható...

évek óta várod már, hogy...

  • ...elmenj végre álmaid nyaralására, de csak álom marad?

  • ...gyermeked kezébe tudj adni egy kezdőtőkét, saját kocsit, lakást, külföldi taníttatást - de esélyed sincs rá?
  • ...belevágj egy saját vállalkozásba, de hiányzik a kezdőtőke?
  • ...képes legyél félretenni nehezebb időkre, de mindig feléled a tartalékaidat?

Ez esetben úgy érezheted, hogy az életed egy taposómalom, amiből nincs kiút. Ha így van, egy idő után elveszíted a motivációd, nem lesz kedved a munkádhoz sem, hiszen minek dolgozz, ha épp csak elég a megélhetésedhez?

 

 

NEM VAGY EGYEDÜL ezekkel a problémákkal!

 

 

Tapasztalatom szerint az emberek életében a legnagyobb problémaforrás a pénz. Lehet sok vagy kevés, lehet jól vagy rosszul kezelt, de az eredmény többnyire az, hogy valamit másképp kellene csinálni. Egyszerűen rémisztő az, hogy "mi lesz, ha így megy tovább?"...

hol a hiba?

A bevételeidben? Az inflációban? A külső körülményekben?

 

A legtöbb esetben a probléma valós forrása a PÉNZÜGYI TUDATOSSÁG HIÁNYA. És honnan is tanulhattad volna meg, hogyan bánj a pénzzel, ha sem az iskolában, sem a szülői házban nem volt erről szó soha?

Mit csinálnak ilyenkor MÁSOK? Belevágnak valami tuti-biztos-hihetetlenül-fantasztikus-az-életedben-csak-egyszer-van-ilyen-lehetőség "befektetésbe". Vagy felhívnak valami "pénzügyi tanácsadót". Olyan is van, aki minden pénzén államkötvényt vesz vagy ingatlant, mert az a biztos.

 

 

De TE MÁS VAGY!

 

 

Tisztában vagy azzal, hogy legelső lépés a pénzügyi tudatosságod alapjainak megteremtése és némi pénzügyi alapismeret megszerzése. Mert amíg nem érted, hogyan működik a pénzed és hogyan bánj vele, addig egyetlen szuper befektetés, egyetlen fantasztikus tanácsadó sem segíthet rajtad. A fenti lépésekkel - tanácsadás, befektetés -, csak ezután érdemes foglalkoznod, hisz ezek adják meg a lehetőséget (bátorságot és tudást) ahhoz, hogy például egy jól teljesítő portfólió összeállításával megalapozhasd a jövőd. Ezért vagy most itt :)

TANULJ MEG OKOSAN BÁNNI A PÉNZEDDEL ÉS A JÖVŐD NEKED DOLGOZIK!

Mi az a pénzügyi tudatosság?

penzugyi tervezes

Pénzügyi tudatosság = "Azt az alapelevet jelenti, mely szerint az ember alapvetően igyekszik a lehető legészszerűbben cselekedni a gazdálkodása során szükségletei kielégítésére az erőforrásainak felhasználásakor." (Érted a Pénzed - Pénzügyi Tudatosság Akadémia fogalomtára)

Azt jelenti, hogy a bevételeidet és kiadásaidat úgy hangolod össze, hogy a lehető legjobb eredményt érd el. Legyen megtakarításod, anyagi biztonságod és élményeid is a bevételeidből. A pénzedet "dolgoztasd", és csak a szükséges mértékben vegyél fel többletforrást, vagyis hitelt.

 

 

Az intelligencia (IQ) alapvetően egy komplex képesség, melynek lényege a problémamegoldás - már megszerzett ismeretek, logika, emlékezőképesség, gondolkodás gyorsasága és összefüggések meglátása alapján.

 

 

A pénzügyi intelligenciád fejlesztése azt is jelenti, hogy nőnek a pénzügyi ismereteid, erősödik a tudatosságod. Ezáltal pedig jobban bízol magadban és a döntéseidben, ami javítja az anyagi helyzetedet is. Ha pontosan érted a pénzügyi helyzeted (számok és összefüggések), akkor képes vagy megalapozott pénzügyi döntéseket hozni. Megfelelő szintű pénzügyi tudatossággal mindig lesz elegendő megtakarításod és reális nyugdíjterved.

 

 

A pénzügyileg intelligens ember kézéből nem folyik ki a pénz, hanem megsokszorozódik!

 

 

Ha még nem vagy elég tudatos és sikeres a pénzügyeidben, akkor először a gondolkodásmódodat változtasd meg, ezáltal a pénzügyeid is változni fognak!

Miért fontos a pénzügyi tudatosság?

Pénzügyi szokásaink az életünk minden területét befolyásolják, mégsem tanulunk róla sehol. Az iskolában nem tanítják sem a pénzügyi ismereteket, se a helyes pénzügyi szokásokat, sem a tudatos hozzáállást a pénzügyi döntésekhez. Így, hiányozhat az életedből az anyagi biztonság, vagy az a fajta jólét, ami - úgy érzed - járna. Akár elérhetetlenné is válhat a pénzügyi szabadság. Kimaradhatsz bizonyos pénzügyi lehetőségekből.

A pénzügyi tudatosság 3 alappillére:

 

  1. hogyan kell a pénzt megkeresni
  2. hogyan kell a pénzt megtartani
  3. hogyan kell a pénzt gyarapítani

 

Pénzügyi intelligenciád mérőszáma az, hogy mennyire vagy ebben sikeres.

 

penzugyi ismeretek

Cziráki Móni vagyok, több, mint 13 éve pénzügyi szakértő

Ki vagyok én és miért bízz bennem?

Életemben 2x kerültem olyan helyzetbe, hogy teljesen újra kellett gondolnom a pénzügyeimet:

 

1.

A 2008-as válság idején kártyavárként omlott össze az életem, mert korábban rossz pénzügyi döntéseket hoztam. 

Szó szerint padlóra kerültem anyagilag (vagy még annál is lejjebb). Fogalmam sem volt arról, hogy mit tegyek, csak azt tudtam, hogy nem megyek a híd alá két kisgyermekkel.

 

Gőzerővel kezdtem újratanulni, frissíteni a gazdasági-, és pénzügyi ismereteimet, de már önfejlesztéssel kombináltan. Arra jöttem rá, hogy a tárgyi tudásom kevés a túléléshez. Tudatosságra és pénzügyi tervre van szükségem. Megcsináltam! Megmaradt mindenünk, túléltük, talpra álltunk. 

 

Erősebb, tapasztaltabb és tudatosabb lettem.

 

2.

Ezután viszont úgy éreztem, hogy egy helyben topogunk. Mindaz, amit gyermekkoromból hoztam magammal a tudatalattimban, állandó fékerőt jelentett. Hiszen az eseményeket gyermekként úgy értelmeztem, hogy minden jó megrontója a pénz, ezért elutasítottam. Mintha kikapcsolt volna a "pénzügyi termosztátom", amikor a jövedelmem elért egy bizonyos összeget.

 

Tudtam, hogy a változáshoz ki kell lépnem abból, ahogy előtte éltem és gondolkodtam a pénzről. Ahhoz, hogy képessé váljak sok pénzt keresni, változtatnom kellett a pénzhez való hozzáállásomon. Folyamatosan tanultam és fejlődtem, mind szakmailag, mind emberileg. 

 

Hiszen a pénzt nem csak megkeresni, hanem megtartani, sőt, gyarapítani is tudatosan kell.

 

Tanultam ÉS megváltoztattam a gondolkodásmódomat - ezáltal megváltozott az életem is.

Sz

Nekem is volt egy álmom, amikor kiléptem a nagybetűs Életbe, de valahogy elveszett az évek során. Ismerem az érzést, amikor a kezdeti hit és lelkesedés megfakul, és az ember belenyugszik: nincs kiút, így van jól, így sikerült, ennyi járt. De megráztam magam és változtattam.

 

 

Meggyőződésemmé vált, hogy ezt bárki megteheti. Ezért nyitottam meg az Érted a Pénzed - Pénzügyi Tudatosság Akadémiát, amivel azt a célt tűztem ki, hogy úgy tanítom meg Neked a szükséges pénzügyi ismereteket, hogy közben megtanítalak változni is.

 

 

Ha minden feladatot elvégzel, kikerülni sem tudod a változást. Játszva erősödhet meg a pénzügyi tudatosságod!

 

 

A teljes történetet itt olvashatod el

"Jaj, én nem értek a pénzügyekhez, nem is akarok vele foglalkozni!" - hallom sokszor. Ez olyan, mintha gyerekkorodban azt mondtad volna, hogy "nem értek az olvasáshoz, nem is akarok vele foglalkozni!". De csak megtanultál olvasni, nem? Mert rájöttél, hogy elengedhetetlen, ha el akarod érni a céljaidat.

 

 

Hiszek abban, hogy a gyakorlat teszi a mestert - és ez igaz a pénzügyekre is. Változni, új szokásokat kialakítani kétféleképp lehet: hipnotizációval és ismétléssel. Én az utóbbiban hiszek. Ezért hoztam létre az Érted a Pénzed - Pénzügyi  Tudatosság Akadémiát. Egy JÁTÉKOS és GYAKORLATORIENTÁLT képzést, ahol a szórakoztató feladatokon keresztül alakíthatod ki a saját, új pénzügyi szokásaidat, amelyek könnyebbé teszik az utadat a pénzügyi céljaid megvalósítása felé.

 

 

Az egymásra épülő leckékkel magabiztosabbá és tudatosabbá válhatsz a pénzügyeidben (is), amely életed többi területére is pozitívan hat majd. Hiszen azzal, hogy változni kezdesz, megváltozik az életed is, mert a változás TE magad vagy.

pénzügyi ismeretek

PÉNZÜGYI ISMERETEK

 

Szerezd meg az alapvető pénzügyi tudást, hogy jól kezeld a pénzügyeidet!

Sokkal könnyebb döntened, ha pontosan érted azt, amiről döntesz :)

pénzügyi tudatosság

PÉNZÜGYI TUDATOSSÁG

 

Fejleszd ki azokat a pénzügyi szokásokat, melyek segítenek, hogy tudatosan jó pénzügyi döntéseket hozhass. Szebbé teszi a napjaidat ennek nyugalma :)

eredmények

EREDMÉNYESSÉG

 

Engedd, hogy segítsek, hogy haladj a tanulással és ne add fel.

 

Együtt könnyebb, és sokkal jobb érzés lesz, ha eredményes vagy :)

Játszd magad gazdaggá!
Hajózz velünk a pénzügyi tudatosság tengerén és hódítsd meg a pénzügyi tudatosság szigeteit! KATTINTS és KALANDRA FEL!
pénzügyi tudatosság tengerén
jQuery Tlačítko na začiatok by William from Wpromotions.eu